Verschillen in mountainbikes

Als je je eerste (e) mountainbike wilt kopen dan kan het best zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er worden veel verschillende termen gebruikt. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk. Waar moet je op letten. Wij geven je wat tips om de juiste keuze te maken als je een mountainbike wilt kopen.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: past de fiets bij wat ik er mee wil gaan doen? Op welk terrein ga je fietsen? Wil je fietsen in de bergen, ga je voornamelijk het bos in met je mountainbike of rijd je veel op onverharde wegen en/of asfalt. Hieronder een checklist die je kunt gebruiken om bij het juiste type uit te komen.

  • Bergen: ga dan voor een full suspension mountainbike en let op de lengte van de veerweg.
  • Bos: fully of hardtail, afhankelijk van jouw budget en hoe belangrijk comfort ten opzichte van snelheid is.
  • Onverhard: een hardtail mountainbike of trekking fiets
  • Asfalt: trekking fiets

Is comfort belangrijk voor je? Ga dan altijd voor een fully, een mountainbike met voor -en achtervering. Qua veerweg is 120 of 140 mm dan meer dan genoeg.

Daarnaast kun je tegenwoordig ook kiezen voor een elektrische mountainbike. We zien dat steeds meer fietsers de overstap maken naar een e-mtb. Het enige verschil met een gewone mountainbike is de accu, die vaak in het frame geplaatst is. Door de trapondersteuning kun je verder fietsen, ga je harder en heb je gewoon meer mogelijkheden. Verder heb je dezelfde keuzes als bij een normale mountainbike. Ook bij de e-mountainbikes kun je kiezen uit full suspension, hardtail of trekking. De emtb wint snel aan terrein en wij zijn ervan overtuigd dat je niets anders meer wilt als je het geprobeerd hebt.

Wij zijn de specialist in e-mtb's. Nergens in Nederland zul je een completer assortiment vinden dan in onze fietsenwinkel in Hengelo. Wij hebben alle topmodellen van alle grote merken elektrische mountainbikes staan. Merken als Haibike, Specialized, Cube, Ghost, Lapierre en Rotwild staan bij ons in de winkel en kun je uitproberen. Onze deskundige adviseurs leggen je graag de verschillen uit.

Full Suspension mountainbikes

Full suspension, of fully, (elektrische) fietsen zijn geschikt voor verschillende rijstijlen. Van sportief mountainbiken tot extreem downhillen.

Wat is 'full suspension'? Heel eenvoudig, de fiets heeft voor- en achtervering. Dit maakt dat de fiets geschikt is voor zwaar terrein en comfortabeler rijdt. Dit alles geeft maximale fun voor alle type terrein.

In het segment fully zit ook nog weer onderscheid:

  • Downhill (200 mm veerweg)
  • Enduro (160-180 mm veerweg)
  • Allmountain (140-150 mm veerweg)
  • Cross Country (100-120 mm veerweg)

Wij zijn ervan overtuigd dat een full suspension op een eMTB altijd de beste keuze is. Uiteraard heeft dit ook met het budget te maken. Dus moet je keuzes maken. De praktijk leert dat een schakelgroep of derailleur of een remsysteem relatief simpel en voordelig aan te passen is, mocht je toch wat missen. Een achterdemper is natuurlijk niet meer in te bouwen. Kies daarom weloverwogen.

Extra hulp nodig bij het maken van de goede keuze? Neem contact met ons op.

Hardtail mountainbikes

Hardtail mountainbikes zijn de lichtste mountainbikes en het meest handzaam. Ze hebben voorvork vering en een starre achterkant.

Een hardtail is relatief licht en handzaam. Fiets je in niet al te ruig terrein en/of heb je en budget tot maximaal 2500,- dan is een hardtail de beste keuze.

In de categorie hardtail heb je een aantal verschillende wielmaten. De wielmaat geeft de fiets een bepaald rij karakter. De types zijn:

  • Twentyniner (29" wielen). Comfortabel, hoge rechtuit stabiliteit, extra geschikt voor lange personen.
  • 27,5'er (27,5" wielen). Wendbaar, extra geschikt voor kleine personen.

De juiste keuze maken betekent dat je ergens een concessie zult moeten doen. Qua prijs begin je met een hardtail bij ons al vanaf 1900,-. Een fully begint vaak een 1000,- hoger. Dit zijn dan wel meteen fietsen die standaard al luxer uitgevoerd zijn. Dus een eerlijk vergelijk is het niet. Toch moet je iets vinden wat bij jou past op dit moment, maar ook voor de toekomst.

In de praktijk zien we dat bijna 80% van de eMTB hardtails binnen 12 maanden wordt ingeruild voor een fully.*

*Dit betreft een gemiddelde van onze cijfers van 2019 tot en met 2021.

Trekking fietsen

Trekking fietsen zijn er voor de sportieveling. De fiets heeft een sportief karakter en is ook lekker praktisch.

Een trekking (elektrische) fiets heeft vaak wel gewoon spatborden, verlichting, standaard en een bagagedrager.

De trekking modellen zijn echte alleskunners. Houd je van een sportief uiterlijk en ben je een echte afstand fietser dan is een trekking e-bike zeer geschikt.

Al onze geselecteerde trekking e-bikes voldoen aan de eisen die je als sportieve fietser mag verwachten. Zo zijn ze standaard uitgerust met de Performance Line of CX series van Bosch of met de standaard al krachtige Yamaha PW-series of zelfs met een extreem krachtige en stille Brose motor.

Accu's zijn altijd centraal geplaatst en zijn 400Wh, 500Wh of zelfs 600Wh+ groot. Daarnaast zijn ze uitgerust met derailleur versnelling en hydraulische schijfremmen. De kwaliteit hiervan hangt samen met de uitvoering/prijs van de fiets.

Extra hulp nodig bij het maken van de goede keuze? Neem contact met ons op.