Hoe ver kan ik fietsen met een vol opgeladen accu?

Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden, want er zijn veel factoren die van invloed zijn, te weten:

  • Het weer bijvoorbeeld, hoeveel wind staat er en heb je die mee of tegen.
  • Ook het terrein en de omgeving waar je fietst hebben invloed, fiets je in een heuvelachtige omgeving of op een vlakke weg.
  • Hoeveel kracht zet jezelf. Hoe meer kracht jezelf zet hoe langer je met je accu doet.
  • Welke ondersteuningsstand gebruik je. Vanzelfsprekend doe je minder lang met je accu in de hoogste stand.
  • Zijn je banden voldoende opgepompt. Hoe beter je bandenspanning, hoe langer je met je accu kunt doen.
  • Wat is het gecombineerde gewicht van je fiets, eventuele bagage en je eigen gewicht. Hoe lager het gewicht hoe beter het is voor de capaciteit van je accu.

We hebben het hier over de actieradius van je e-bike. Met andere woorden, hoeveel kilometer kun je fietsen voordat je een lege accu hebt. Fietsaccu's komen in verschillende capaciteiten, doorgaans beginnen ze bij zo'n 300Wh en er zijn tegenwoordig al accu's met zo'n 900Wh aan capaciteit. Die laatste vind je bijna alleen nog maar op speed pedelecs of e-mtb's, nog niet op gewone elektrische fietsen.

Uit diverse testen is gebleken dat je gemiddeld genomen uit kunt gaan van een afstand van 12 tot 15 km per 100Wh. Dat is dan onder ideale omstandigheden. Dus vlak terrein, een snelheid van 25 km/u, weinig wind, de juiste bandenspanning en zonder zelf heel veel kracht te zetten.

Fiets je zelf lekker mee en gebruik je weinig ondersteuning dan ga je al snel naar het dubbele.


Hoe lang gaat een fietsaccu mee?

Ook dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals het gebruik en onderhoud. Laad je de accu regelmatig op, laat je hem ook wel eens helemaal leeg lopen, hoe bewaar je de accu etc. Normaal gesproken moet een accu toch wel een jaar of 10 mee kunnen gaan. Merk je dat hij sneller leeg gaat en minder ondersteuning biedt dan wordt het tijd om hem te vervangen. Reviseren is ook een optie, maar dit raden we niet aan. Mocht je hier wel voor kiezen wees er dan zeker van dat dit gebeurt bij een erkend specialist.

Veel merken geven op hun site wel informatie over de actieradius, dus mocht dit belangrijk voor je zijn, dan kun je online veel info vinden. Onze adviseurs vertellen je natuurlijk ook graag meer op basis van hun ervaring en verhalen van andere klanten.

Bosch heeft ook een mooie tool op hun website om de actieradius te berekenen: E-bike actieradius calculator