Fietsverzekering

Koop je een elektrische fiets, verzeker je fiets dan altijd casco (diefstal + schade). In bijna alle gevallen kost het casco verzekeren ongeveer € 25,- per jaar meer dan alleen een diefstalverzekering. Het vergoeden van uw display of accu door vallen is dan ook gedekt.

Stel je laat je display vallen. Deze kosten gemiddeld € 100,-. Je betaalt dan het display minus uw eigen risico, dit komt uit op ongeveer € 75,- voordeel. Hier kun je alweer 3 jaar het verschil van betalen tussen diefstalverzekering en casco. Daarnaast krijg je vaak bij de cascoverzekering gratis pechhulp 24/7 in heel Nederland.

Kingpolis is een van de scherpst geprijsde verzekeringen op dit moment, dekt alle grote schades en biedt Europese pechhulp.

ENRA is ook een goede keuze, keert snel uit bij diefstal en heeft ook Europese pechhulp.

Het is verplicht bij fietsen met een waarde boven de 3500 euro een tweede slot te hebben. Dit moet een ART2 gecertificeerd slot zijn. Uitzondering is de verzekering van FietsZeker, bij hen moet een fiets met een waarde van 5000 euro of meer verplicht een tweede slot hebben.

Verschillen in fietsverzekering

Waar moet je op letten?

Om ervoor te zorgen dat je altijd een scherpe prijs betaalt vergelijken wij premies onderling voor je. Je kunt bij ons kiezen uit: FietsZeker, Kingpolis, ENRA en Unigarant (ANWB).

Dekking:
wat krijg je voor welke prijs, inclusief de kleine lettertjes.
Betaling:
moet dit direct voor 5 jaar, of kun je per jaar betalen.
Service:
hoe snel kun je bij diefstal weer fietsen en wat moet je daar allemaal voor regelen.
Wie doet wat:
als je de fiets verzekert via je fietsenmaker dan hoef je alleen de aangifte en sleutels in te leveren. Wij regelen de rest. Lekker makkelijk.

Dekking

FietsZeker

Altijd 100% van de adviesverkoopprijs vergoed. Dus géén afschrijving. Verzekering kan doorlopend worden afgesloten. Je krijgt dan de eerste drie jaar 100% vergoed bij diefstal. Na het derde jaar vindt er jaarlijks dan wel een afschrijving plaats. Bij diefstal geldt geen eigen risico. Bij een schade is het eigen risico € 25,00.

Pechhulp afsluiten is optioneel bij een casco verzekering. Een tweede slot (ART goedgekeurd) is alleen nodig bij een fiets met een aanschafwaarde boven 5000,-. Op dit moment is een gps tracker niet verplicht bij het afsluiten van een verzekering van een (bak)fiets in het hogere prijssegment zoals dat bij andere verzekeraars wel het geval is.

Kingpolis Casco Compleet

Altijd 100% van de adviesverkoopprijs vergoed. Dus géén afschrijving.
Eigen risico (alleen bij casco): € 50,- per diefstal- en schadegeval. Alleen de accu heeft een aanvullend eigen risico: na het 1e jaar € 75,-, na het 3e jaar € 150,-. Voorbeeld: de accu laat je na 2,5 jaar vallen. Dan betaal je € 75,- bovenop de € 50,- standaard, totaal is € 125,-.
Pechhulp (gratis bij casco compleet): 24 uur per dag, 7 dagen in de week in heel Nederland (exclusief de waddeneilanden) komen ze je ophalen bij pech (niet als de accu leeg is). Minimaal 3 km vanaf je thuisadres.

ENRA Optimaal Casco


Altijd 100% van de adviesverkoopprijs vergoed. Dus géén afschrijving.
Bij diefstal geldt geen eigen risico. Bij een schade is het eigen risico € 35,00. Afschrijving hanteert ENRA alleen op de accu van je elektrische fiets. Voor een racefiets of mountainbike geldt een afwijkend eigen risico.

Op de accu zit een afschrijving 0,75% per maand. Voorbeeld: je laat de accu van 2,5 jaar oud vallen. De accu kost € 500,-. Dan betaal je, 30 (aantal maanden) x 0,75% = 22,5% afschrijving. € 500,- x 0,225 = € 112,50. Hier komt het eigen risico bovenop. Totaal kom je dan uit op € 147,50.

Pechhulp (gratis bij optimaal casco): 24 uur per dag, 7 dagen in de week in heel Europa komen ze je ophalen bij pech (niet als de accu leeg is).

Eisen van Enra aan beveiliging van je fiets zie je in de tabel hieronder.

Gemonteerde 1e slotTweede slot verplichtTrack & Trace verplicht
Fiets tot 3500,-ART 2 sterrenNeeNee
Fiets met een aankoopprijs boven 3500,-ART 2 sterrenJa*Nee
E-bike/ elektrische bakfietsART 2 sterrenJa*Nee
E-bike met een aankoopprijs boven 4500,-ART 2 sterrenJa*Ja
E-bakfiets met een aankoopprijs boven 3500,-ART 2 sterrenJa*Ja

* eist ENRA een tweede slot, dan moet de fiets voorzien EN afgesloten zijn met een door ENRA goedgekeurd tweede slot.
** als een track&trace module verplicht is, moet de fiets voorzien zijn van een geaccepteerde en geactiveerde track&trace module. Lees meer hieronder over de Connected dekking.

Welke sloten accepteert Enra als tweede slot.

ENRA accepteert een tweede slot voorzien van een 1* (ART1) of 2** (ART2) goedkeuring. Deze sloten bieden de beste bescherming. Voor een bakfiets die duurder is dan € 3.500 is het een vereiste dat het tweede slot een 2** (ART2) goedkeuring heeft.

Naast de 1* (ART1) en 2** (ART2) goedgekeurde sloten accepteert Enra voor alle (elektrische) fietsen alle ketting- en vouwsloten van:

 • AXA met een safetyindex van 7 of hoger of;
 • ABUS* met een securitylevel van 5 of hoger of;
 • Trelock met een securitylevel van 3 of hoger of;
 • Edge met een securitylevel van 8 of hoger;
 • Simson Fairly 8mm.

Een cijferslot wordt niet geaccepteerd als tweede slot.

ABUS biedt de mogelijkheid aan om een tweede slot aan te schaffen die je met dezelfde sleutel opent als het ringslot op je fiets. Deze tweede sloten worden ook geaccepteerd. Je dient dan wél in het bezit te zijn van 4 sleutels en op de polis registreer je voor het tweede slot dan hetzelfde sleutelnummer als voor het eerste slot. Het tweede slot dient uiteraard wel te voldoen aan bovenstaande.

Het advies blijft wel om gebruik te maken van een slot met een andere cilinder dan de cilinder van je gemonteerde slot. Het openbreken van twee sloten met ieder een aparte cilinder kost een fietsendief te veel tijd.

Op welke fietsen kan de ENRA Connected dekking worden afgesloten

 • Batavus connected
 • Dutch-iD connected
 • Freebike connected
 • Gazelle connected
 • Huyser connected
 • Lovens bakfietsen
 • Qwic connected
 • Sparta connected
 • Timyo connected (o.a. Van Dijck, Keola, Muon)
 • Urban Arrow connected
 • E-bikes of elektrische bakfietsen waar de GPS-tracker van Biketrax (PowUnity) ingebouwd is
 • E-bikes of elektrische bakfietsen waar de GPS-tracker van Tracefy ingebouwd is
 • E-bikes of elektrische bakfietsen waar de peilzender van Loqater ingebouwd is

Bosch Connect en RX Connect (Riese & Müller) zijn geen aangesloten track & trace modules. Fietsen met deze modules kunnen niet verzekerd worden met de Connected dekking.

ENRA is continu bezig om nieuwe systemen aan te sluiten.

Unigarant (ANWB)

Als je lid bent van de ANWB is deze verzekering met korting af te sluiten. Wij kunnen deze verzekering voor je afsluiten mocht je graag verzekerd zijn bij de ANWB. Ze hanteren een eigen risico van 5% bij diefstal.

Betaling

Het is bij al onze verzekeraars mogelijk om de betaalperiode zelf te kiezen:

- per maand
- per jaar (meest gekozen)
- per 3 jaar
- per 5 jaar
- doorlopend (FietsZeker)

Hoe verder je vooruitbetaalt hoe lager de premie in verhouding. Toch kiezen steeds meer mensen om per jaar te betalen. Voordelen: je hoeft niet direct alles voor 5 jaar voor te schieten. De verzekering kun je na het eerste jaar maandelijks opzeggen. De goede prijs-kwaliteitverhouding.

Service


Als de fiets gestolen is hoef je alleen zelf aangifte te doen en de originele sleutels mee te nemen, zodat wij de aanvraag kunnen doen.

Kingpolis: gemiddeld 5 werkdagen voor beoordeling aangifte + sleutels.

ENRA: direct akkoord bij inlevering van sleutels en aangifte bij de dealer.

Wie doet wat?


Het voordeel van de verzekering afsluiten bij je fietsenwinkel; scherpe prijs, gemak en altijd verzekerd voor de nieuwprijs.
Wij regelen alles.
Bij diefstal hebben wij alleen een aangifte nodig en de originele sleutels.

Wat te doen bij diefstal of schade.

Diefstal, wat nu? Als je afgesloten elektrische fiets gestolen is dan meld je je, samen met het originele proces-verbaal en de twee originele sleutels, aankoopbewijs en verzekeringspolis bij ons in de winkel. Daar helpen we je met de schademelding richting de verzekering. Zodra de verzekering deze goedkeurt, ontvang je van ons een nieuwe, gelijkwaardige elektrische fiets.

Schade, wat nu? Indien je eigen schade hebt aan je elektrische fiets meld je je in onze werkplaats. Hier zal een schadetaxatie gemaakt worden van je fiets. Deze taxatie kost € 75,- Als je ervoor kiest om de schade te laten repareren al dan niet een nieuwe fiets uit te zoeken, krijg je deze van ons terug. Zodra je fiets niet meer te herstellen is, ontvang je een nieuwe gelijkwaardige elektrische fiets.

Na een vergoeding wegens diefstal of totaal verlies vervalt de verzekering automatisch. Hierdoor doe je gelijk afstand van de fiets. Deze wordt dan eigendom van de verzekeringsmaatschappij. Zodra je je fiets weer ergens tegenkomt, dien je deze te laten staan. Echter is het wel raadzaam de politie te waarschuwen in deze situaties.

Fiets niet op slot?

Stond de fiets niet op slot, maar is de fiets wel verzekerd? Doe altijd aangifte van diefstal bij de politie. Tegenwoordig worden er steeds meer fietsen teruggevonden doordat de politie meer werk maakt van fietsendiefstal. Geef het ook altijd door bij je dealer en bij je verzekeringsmaatschappij. Alle gestolen fietsen worden geregistreerd in het fietsen diefstal register. Hierin kun je ook altijd de status controleren als u een occasion wilt kopen.

Het is verplicht bij fietsen met een waarde boven de 3500 euro een tweede slot te hebben. Dit moet een ART2 gecertificeerd slot zijn.

*prijswijzigingen en wijzigingen in de voorwaarden voorbehouden.

Naast losse fietsverzekeringen bieden we ook de mogelijkheid om een serviceabonnement af te sluiten. Zo profiteer je voordelig van extra's bovenop je verzekering zoals bijvoorbeeld extra garantie of kosteloos gebruik maken van onze haal -en breng service. Klik hier om te kijken welke serviceabonnementen we aanbieden.