Beginnen met mountainbiken

Blog van 25 oktober 2023

Mountainbiken kan elke dag van het jaar, weer of geen weer. Sterker, in de lente en zomer is het eigenlijk veel leuker om op de mountainbike te stappen. Toch zie je meer mensen de mountainbike pakken zodra de r in de maand komt. Fietsers die in de zomermaanden op de racefiets zitten schakelen over op een mountainbike als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen. Waarom? Nou, ten eerste omdat mountainbiken gewoon heel leuk is! En met die dikke banden en voor- en eventueel achtervering kom je op plekken waar je met een racefiets niet komt.

Met een mountainbike treed je buiten de gebaande paden. In Nederland fiets je meestal in de bossen en meer en meer zie je routes die speciaal aangelegd zijn voor mountainbikes. In het buitenland heb je vaak wat meer opties. Meer beklimmingen en rotsachtige omgevingen geven je daar meer uitdagingen. Maar wat let je om het avontuur op te zoeken als je in Nederland geen voldoening meer haalt uit de ritten.

Wil je beginnen met mountainbiken? We geven je wat tips.

  • Bedenk in wat voor omgeving je gaat fietsen. De meeste ritten zul je in de buurt van je huis gaan doen. Pas je fiets daarop aan. In de meeste gevallen zal een mtb met voorvering (ookwel hardtail genoemd) voldoende zijn. Mocht je het geluk hebben wat ruiger terrein in de buurt te hebben dan kun je ook een mtb met voor- en achtervering (ookwel een full suspension mtb genoemd) overwegen. In dit artikel gaan we nog wat dieper in op de verschillen in mountainbikes.
  • Koop de juiste maat. Is jouw droomfiets alleen te koop in een maat die eigenlijk net te groot of te klein is? Doe het niet, daar krijg je op de lange termijn zeker spijt van. Als de maat niet goed is kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen en je beweegt ook gewoon minder efficiënt.
  • Bezuinig niet op kleding. Comfortabele fietskleding is wel zo lekker en koop voor de veiligheid een goede fietshelm. De kans dat je een steen of uitstekende boomwortel over het hoofd ziet is groot en als je valt dan ben je liever goed beschermd.
  • Begin rustig. Mountainbiken is wat anders als een ritje door de stad. Je houding op de fiets, remmen en schakelen, je moet het allemaal opnieuw onder de knie krijgen. Oefening baart kunst, dat is met mountainbiken niet anders.

Je uitrusting op orde en ga je op pad? Check vooraf even of er een vignet nodig is voor het mtb parcours wat je wilt gaan fietsen. Voor bepaalde gebieden is er een vergunning nodig. In Nederland schaf je zo'n vignet aan bij Natuurmonumenten.

Zorg ervoor dat je voldoende eten en drinken meeneemt. Liever te veel als te weinig. Je weet nooit in wat voor situatie je terechtkomt, zeker als je de buitengebieden opzoekt of afgelegen gebieden in het buitenland.

Probeer ook wat technische kennis op te doen. Anders als op de racefiets kun je op een mountainbike pech krijgen op de meest vreemde plekken. Plekken waar je niet direct hulp in kunt schakelen. Dan is het handig als je zelf de meest voorkomende pechgevallen, zoals een lekke band, zelf kunt oplossen. Neem ook altijd reservematerialen en een multitool mee, zodat je op alles voorbereid bent.

Zo, dan is het nu tijd voor actie. Stop met lezen en stap op je mountainbike. Ga lekker genieten van de natuur en de uitdagingen die de diverse trails je te bieden hebben.

PS: regent het buiten en wil je nog wat meer lezen? Verdiep je dan eens verder in elektrische mountainbikes. Ook de moeite waard :).

Deel dit artikel