De voordelen van fietsen naar je werk?

Nieuws van 25 oktober 2023

Vandaag, 25 mei, is het "fiets naar je werk dag", een initiatief dat mensen aanmoedigt om de auto te laten staan en in plaats daarvan voor de fiets te kiezen als vervoermiddel naar het werk. Fietsen naar je werk biedt talloze voordelen, zowel voor het individu als voor de maatschappij. Wat zijn nu precies de voordelen van fietsen naar je werk? We zetten ze op een rijtje.

1. Verbeterde gezondheid

Fietsen naar je werk is een geweldige manier om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Het is een vorm van lichaamsbeweging die gemakkelijk in je dagelijkse routine kan worden opgenomen. Regelmatig fietsen versterkt je spieren, verbetert je cardiovasculaire gezondheid en verhoogt je uithoudingsvermogen. Volgens onderzoek kan fietsen de kans op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en andere chronische aandoeningen verlagen. Bovendien kan het de geestelijke gezondheid ten goede komen door stress te verminderen en endorfines vrij te maken, wat resulteert in een beter humeur en een verhoogd gevoel van welzijn.

Feitje: Uit een onderzoek van de Britse National Health Service (NHS) blijkt dat regelmatig fietsen naar het werk de kans op ernstige ziekten met maar liefst 40% kan verminderen.

2. Duurzaamheid en milieubewustzijn

Fietsen naar je werk is een milieuvriendelijke keuze. Het verminderen van het gebruik van auto's leidt tot minder uitstoot van schadelijke gassen en draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Door te fietsen verminder je jouw ecologische voetafdruk en draag je bij aan schonere lucht en een gezonder leefmilieu voor iedereen. Bovendien helpt fietsen de verkeerscongestie te verminderen en draagt het bij aan een betere luchtkwaliteit in steden.

Feitje: Volgens gegevens van de Europese Commissie is het aandeel van fietsers in het totale woon-werkverkeer in veel Europese landen de afgelopen jaren gestegen. Nederland is koploper met 43% van de werknemers die met de fiets naar het werk gaan, gevolgd door Denemarken (30%) en Zweden (12%).

3. Kostenbesparing

Fietsen naar je werk kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. In vergelijking met het rijden met de auto hoef je geen brandstofkosten te betalen en vermijd je de parkeerkosten. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een fiets meestal lager dan die van een auto. Het besparen van geld op vervoer kan op de lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren.

Feitje: Volgens een studie van de American Automobile Association (AAA) bedragen de totale jaarlijkse kosten van het bezitten en gebruiken van een auto gemiddeld meer dan 9.000 euro. Door te fietsen naar je werk kun je dus behoorlijk besparen.

4. Tijdbesparing

Fietsen naar je werk kan ook een verrassend tijdbesparend voordeel bieden. Vooral in drukke steden waar files een dagelijkse realiteit zijn, kan de fiets vaak een sneller vervoermiddel zijn. Je kunt filevrije fietspaden benutten en makkelijker door het verkeer manoeuvreren. Bovendien hoef je geen tijd te besteden aan het zoeken naar een parkeerplek, wat vaak een uitdaging kan zijn. Met de fiets kun je efficiënter en stressvrijer naar je werk reizen. En met een speed pedelec ben je nog sneller!

Feitje: Uit onderzoek van de Britse organisatie Cycling UK blijkt dat fietsers in drukke steden zoals Londen gemiddeld 12% sneller zijn dan automobilisten tijdens de spitsuren.

5. Verbeterde productiviteit

Fietsen naar je werk kan je productiviteit en concentratie gedurende de dag verhogen. Door 's ochtends actief te zijn en je hartslag te verhogen, stimuleer je je metabolisme en breng je je lichaam in een optimale staat voor mentale en fysieke prestaties. Bovendien helpt fietsen stress te verminderen, wat kan resulteren in een betere focus en creativiteit op het werk. Door de dag te beginnen met een actieve en verfrissende fietstocht kun je de rest van de dag energiek en gefocust blijven.

Feitje: Volgens een onderzoek van de Universiteit van Bristol ervaren werknemers die naar het werk fietsen 15% hogere productiviteitsniveaus dan degenen die met de auto reizen.

6. Gemak

In Nederland zit de werkgever in veel gevallen vaak binnen een straal van 30 kilometer. Een afstand die met een fiets ook makkelijk af te leggen is. Nederland is als fietsland ingericht op de fietsende forens. Uitstekende fietspaden en verbindingen zonder veel stoplichten zorgen ervoor dat je in no-time op je werk aankomt. Zit de werkgever iets verder, zeg tussen de 20 a 30 km dan kun je goed uit de voeten met een speed pedelec. Met een speedbike trap je toch lekker weg en met een snelheid tot 45 km per uur ben je misschien wel sneller dan je collega's met de auto.

Fietsen naar je werk biedt dus vele voordelen, zowel op een gewone fiets als een e-bike. Het verbetert je gezondheid, draagt bij aan duurzaamheid, bespaart kosten, vermindert reistijd en verhoogt de productiviteit. Met statistieken die aantonen hoe fietsen naar het werk een positieve impact heeft op verschillende gebieden, is het duidelijk dat deze vorm van vervoer een win-win is.

Informeer eens bij je werkgever naar de mogelijkheden om gebruik te maken van een fietsplan of fiets van de zaak. Bij veel werkgevers is dit een mogelijkheid en zo kun je voordelig een mooie fiets of e-bike aanschaffen die je kunt gebruiken om mee naar je werk te fietsen. Zoals je hierboven kunt lezen heeft zowel de werkgever als de werknemer baat bij deze constructie.

Door te kiezen om te fietsen naar je werk maak je een gezonde keuze voor jezelf en draag je bij aan een duurzamere en leefbaardere wereld. Ben jij op de fiets naar je werk gegaan vandaag?

Deel dit artikel