• Home
 • Nieuws
 • Wat zijn de voordelen van een carbon frame ten opzichte van een aluminium frame op een fiets?

Wat zijn de voordelen van een carbon frame ten opzichte van een aluminium frame op een fiets?

Blog van 14 mei 2024

Bij de keuze voor een nieuwe fiets spelen verschillende overwegingen een rol, waarbij het materiaal van het frame een belangrijke factor is. De twee populairste materialen voor fietsframes zijn tegenwoordig carbon en aluminium. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, die invloed kunnen hebben op de prestaties, comfort en duurzaamheid van de fiets. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van carbon frames ten opzichte van aluminium frames en bespreken we ook de nadelen van beide materialen.

Voordelen van een carbon frame:

 1. Gewicht: Carbon fiber is bekend om zijn lage gewicht, wat een voordeel is, vooral bij racefietsen en mountainbikes waar elke gram telt. Een lichter frame maakt de fiets sneller en wendbaarder.
 2. Stijfheid: Ondanks het lichte gewicht biedt carbon een uitstekende stijfheid, wat betekent dat het frame minder energie verliest bij de krachtoverdracht van de pedalen naar de wielen. Dit is vooral merkbaar bij het klimmen en sprinten.
 3. Trillingsdemping: Carbon heeft natuurlijke trillingsdempende eigenschappen, die helpen om de trillingen van de weg te absorberen, waardoor een comfortabelere rit ontstaat. Dit is vooral voordelig op lange ritten of op ruwe ondergronden.
 4. Maatwerk: Carbonframes kunnen relatief gemakkelijk worden vormgegeven in complexe vormen, waardoor fabrikanten meer vrijheid hebben om aerodynamische vormen en specifieke stijfheid in bepaalde delen van het frame te ontwerpen.

Nadelen van een carbon frame:

 1. Kosten: Carbon is duurder om te produceren, wat resulteert in een hogere prijs. Dit kan natuurlijk een belangrijke factor zijn voor veel fietsliefhebbers met een beperkt budget.
 2. Duurzaamheid: Hoewel carbon sterk is, kan het gevoelig zijn voor schade door impact. Een harde klap kan het materiaal doen scheuren of breken, wat vaak niet te repareren is.
 3. Reparatie: Schade aan een carbon frame is duurder om te repareren dan schade aan een aluminium frame. Op een carbon frame zit daarentegen vaker langer garantie dan op een fiets met een aluminium frame.

Gewicht van carbon frame:

Het gemiddelde gewicht van een carbon frame voor een fiets varieert afhankelijk van het type fiets en het gebruiksdoel. Hier zijn enkele schattingen voor verschillende soorten fietsen:

 1. Racefiets: Een carbon frame voor een racefiets weegt doorgaans tussen de 700 en 1100 gram. High-end frames kunnen zelfs lichter zijn, soms rond de 600 gram.
 2. Mountainbike: Een carbon frame voor een mountainbike is meestal iets zwaarder dan een racefiets, variërend van 900 tot 1600 gram, afhankelijk van het type mountainbike (cross-country, trail, enduro, enz.).
 3. Gravelbike: Carbon frames voor gravelbikes wegen meestal tussen de 900 en 1300 gram, waarbij de focus ligt op een balans tussen lichtgewicht en duurzaamheid.

Deze gewichten zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model, de gebruikte materialen, en de bouwkwaliteit.

Gewicht van aluminium frame:

Het gemiddelde gewicht van een aluminium frame voor een fiets varieert ook afhankelijk van het type fiets en het gebruiksdoel. Hier zijn enkele schattingen voor verschillende soorten fietsen:

 1. Racefiets: Een aluminium frame voor een racefiets weegt doorgaans tussen de 1200 en 1800 gram. Hoewel ze meestal zwaarder zijn dan carbon frames, bieden ze een goede balans tussen gewicht, stijfheid en prijs.
 2. Mountainbike: Een aluminium frame voor een mountainbike varieert van ongeveer 1400 tot 2500 gram, afhankelijk van het type mountainbike en de mate van versteviging die nodig is voor ruigere terreinen.
 3. Gravelbike: Aluminium frames voor gravelbikes wegen meestal tussen de 1400 en 2000 gram, waarbij ze robuustheid en lichtgewicht combineren voor zowel verharde als onverharde wegen.

Over het algemeen zijn aluminium frames zwaarder dan hun carbon tegenhangers, maar ze bieden vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn minder gevoelig voor beschadigingen.

Voordelen van een aluminium frame:

 1. Kosten: Aluminium is goedkoper te produceren dan carbon, wat resulteert in meer betaalbare fietsen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor budgetbewuste kopers.
 2. Verbeterde technologie: De technologie achter aluminium frames heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, waardoor de kwaliteit en prestaties dichter bij die van carbon komen. Moderne aluminium frames kunnen verrassend licht en comfortabel zijn.

Nadelen van een aluminium frame:

 1. Gewicht: Aluminium frames zijn over het algemeen zwaarder dan carbon frames, wat een nadeel kan zijn in sporten waarbij gewicht cruciaal is.
 2. Comfort: Aluminium is stijver dan carbon, wat resulteert in meer trillingen die doordringen tot de rijder, vooral op ruwe wegen of tijdens lange ritten.
 3. Vermoeidheid van het materiaal: Aluminium kan lijden onder vermoeidheid na verloop van tijd, vooral als het blootgesteld wordt aan constante stress en belasting, wat de levensduur van het frame kan beïnvloeden.

De keuze tussen een carbon of aluminium frame hangt af van waar jouw prioriteiten liggen, het beoogde gebruik en het budget. Carbon biedt superieure prestaties en comfort maar komt met een hoger prijskaartje. Aluminium biedt een goede mix van duurzaamheid, prestaties en prijs, wat het een praktische keuze maakt voor veel fietsers. De beslissing moet uiteindelijk gebaseerd zijn op welk materiaal het beste aansluit bij de behoeften en doelen van de individuele rijder.

Ook zijn er fietsen beschikbaar met een gemixed frame materiaal. Hierin is bijvoorbeeld de achterbrug van aluminium en de front triangle van carbon.

Alle tips van Leenders volgen?

Schrijf je in!

Deel dit artikel