• Home
  • Nieuws
  • Waarom je een elektrische mountainbike zeker zou moeten overwegen

Waarom je een elektrische mountainbike zeker zou moeten overwegen

Blog van 25 oktober 2023

Tegenwoordig zie je meer en meer e-bikes op straat. Elke soort fiets is in een elektrische variant te krijgen. De elektrische stadsfiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Ook elektrische bakfietsen zie je overal. In het sportieve segment zijn er echter nog wel wat vooroordelen weg te nemen. Als je zegt dat je een elektrische mountainbike of elektrische racefiets hebt dan zie je regelmatig de wenkbrauwen omhoog gaan. Je hoort ze denken: bij een sportieve fiets hoort toch geen elektrische ondersteuning? Nou, dat het helemaal niet verkeerd is om met wat extra ondersteuning rond te fietsen, leggen we je hieronder uit. Het geeft je zelfs extra en meer plezier!

Voordelen van een elektrische mountainbike

Een elektrische mountainbike is gewoon leuk. Het geeft je meer plezier op de fiets. Wat de voordelen van een elektrische mountainbike? We zetten er een aantal op een rij.

1. Elektrische mountainbikes gaan sneller
Een inkoppertje, maar een e-mtb geeft trapondersteuning tot 25 km/u. Als het bergop gaat en je gebruikt wat extra ondersteuning dan ben je sneller boven. Meer tijd dus om mooie ritten te maken.

2. Een elektrische mountainbike voelt stabieler
Door het gewicht van de motor en de plaatsing midden in het frame is een e-mtb net wat zwaarder dan een gewone mtb en daardoor voelt hij stabieler aan en heeft hij een betere wegligging. Dat geeft je vertrouwen op de fiets waardoor jezelf ook weer meer durft. Een win win dus.

3. Trek er samen op uit
Met een elektrische mountainbike ga je sneller en kun je verder. Het geeft fietsers van een wat lager niveau de kans om toch uitdagende trails te rijden, dus je kunt gewoon weer aanhaken bij je vrienden die meer op de fiets zitten dan jij. Wel zo gezellig toch?

4. Perfecte manier om de mountainbike sport te ontdekken
Je bepaalt zelf of je de ondersteuning gebruikt of niet. Dus ook voor beginnende mountainbikers is een e-mtb een perfecte mogelijkheid. Je kunt direct beginnen met uitdagende parcoursen en als je wat extra hulp nodig hebt dan schakel je de ondersteuning in. Je kunt zelfs nog bepalen in welke mate, vaak zijn er meerdere ondersteunings standen.

5. Net zo sportief als een gewone mountainbike
Onderzoek toont aan (zie uitleg verderop in dit artikel) dat je niet minder inspanning levert op een elektrische mountainbike, dus een ritje op de e-mtb is net zo goed voor je gezondheid als een rit op een normale mountainbike. Waar wacht je dus op!

Wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van een e-mtb

Vaak gehoord argument is dat je toch die vermoeidheid in de benen moet voelen en dat je bij gebruik van een e-mtb nooit dezelfde inspanning levert als bij het gebruik van een normale mountainbike. Nou, wetenschappelijk onderzoek uit 2019 toont aan dat dat nog wel meevalt!

Uit het onderzoek blijkt dat je wel iets inlevert aan inspanning, maar dat het verschil niet zo heel groot is. Op een vast parcours van iets meer dan 8 km met ook daarin wat klimwerk verwerkt, lag de gemiddelde hartslag van de rijders op een e-mtb nog geen 10 slagen per minuut lager. De e-mtb'ers zaten op zo'n 93.5% van de hartslag van de gewone mountainbikers.

Het daadwerkelijk rondkrijgen van de pedalen is slechts een deel van de inspanning. Het fietsen over ruig terrein vergt veel meer van je lichaam dan alleen trappen. Al je spieren werken mee om de balans te houden op de fiets. Dat zorgt ervoor dat ook een rit op een elektrische mountainbike gewoon erg goed is voor je gezondheid.

Meest interessant was nog wel dat de deelnemers de rit niet als workout beschouwden, maar dat de uitslagen van meetapparatuur lieten zien dat ze zeker wel een hogere inspanning hadden geleverd. Sporten zonder dat het voelt als sporten, wie wil dat nou niet!

Deel dit artikel