Vrieskou en je fietsaccu

Blog van 25 oktober 2023

Het is koud en dat merken ook de eigenaren van een elektrische fiets. We hebben al menig telefoontje gehad over accu storingen met deze lage temperaturen. Hoe komt het nou dat een fietsaccu minder functioneert met vrieskou? Niet zo moeilijk uit te leggen. Een fietsaccu bevat energiecellen en die kunnen gewoon niet goed tegen kou. Door de kou kan de energie minder goed overgebracht worden van cel naar cel en daardoor levert de accu minder vermogen. Ook het opladen duurt langer met temperaturen rond of onder de 0 graden. Het is verstandig om je fietsaccu niet voor langere tijd bloot te stellen aan kou want dat kan leiden tot ernstige schade. Wat kun je het beste doen met je fietsaccu in de winter? We geven je wat tips.

Zorg voor een opgeladen accu, ook als je niet fietst

Met deze kou pak je waarschijnlijk vaker de auto, of met kleine afstanden ga je zelfs wandelen in plaats van fietsen. Voor de accu van je e-bike is het belangrijk dat deze regelmatig opgeladen wordt en (af en toe) bijna leeg loopt. Zeker in de winter is het belangrijk om regelmatig naar je accu te kijken en hem op te laden, zelfs als je niet fietst. Als je elektrische fiets met lege accu in de kou staat kan er zogenaamde diepteontlading plaatsvinden en de kans is groot dat dit voor ernstige schade aan je accu zorgt. Dus check regelmatig het batterijpercentage en onderneem actie als dat nodig is.

Bewaar je fietsaccu op een droge, minder koude plek

De meeste e-bikes zijn wel voorzien van een afneembare accu. Als je fiets niet in een schuur of andere droge en minder koude plek staat neem dan je fietsaccu mee naar binnen. De accu kun je het beste op een plek bewaren met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden.

Laad de accu niet op als hij erg koud is

Het opladen gaat sneller in een droge omgeving die niet heel koud is. Zeg maar minimaal 10 graden. Onder de 10 graden gaat het opladen al langzamer. Bij extreme kou kunnen sommige accu's zelfs helemaal niet opladen. Wacht even met opladen als je net een rit hebt gemaakt in de vrieskou. Als de accu weer op een redelijke temperatuur is, kun je hem aan de lader leggen.

Accu beschermen

Er zijn ook mogelijkheden om je accu te beschermen tegen de kou, namelijk met een beschermhoes voor je fietsaccu. Deze hoezen houden de warmte vast tijdens lage temperaturen waardoor deze langer meegaat en minder lijdt onder de kou. Niet elke accu is daarvoor geschikt, dus informeer bij je lokale fietsenwinkel of dit een optie is voor jou.

Wist je dat je accu in de winter wel tot een 25% mindere actieradius kan hebben? Dat is toch behoorlijk en het kan erg vervelend zijn als je je ondersteuning moet missen tijdens je dagelijkse ritten. Met deze tips kun je hier wat aan doen, dus maak er gebruik van en voorkom dat je fietsaccu beschadigd raakt in de winter.

Deel dit artikel