Terugroepactie Shimano crankstellen

Nieuws van 25 oktober 2023

Shimano heeft officieel aangekondigd dat ze een vrijwillige terugroepactie starten voor de inspectie en vervanging van bepaalde 11-speed crankstellen die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. Deze beslissing is genomen vanwege geconstateerde problemen met het breken en/of loskomen van enkele crankarmen, wat een potentieel gevaar kan vormen voor fietsers.

Meldingen die Shimano heeft ontvangen wijzen op het mogelijk loskomen van de buitenste afdekking van de crankarm van het hoofdgedeelte van de crankarm, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties voor fietsers. Om dit gevaar te minimaliseren, zal Shimano elk betrokken crankstel laten inspecteren en indien nodig gratis vervangen.

Op welke crankstellen is de terugroepactie van toepassing?

De terugroepactie is van toepassing op specifieke modellen in Europa, namelijk de Shimano Ultegra FC-6800, Dura-Ace FC-9000, Ultegra FC-R8000, Dura-Ace FC-R9100 en FC-R9100-P 11-speed bonded Hollowtech II race-crankstellen. Niet alle Ultegra- en Dura-Ace-crankstellen vallen onder deze terugroepactie. Alleen crankstellen die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019 moeten worden geïnspecteerd.

Om te controleren of jouw crankstel betrokken is, volg je deze eenvoudige stappen:

  1. Kijk aan de binnenzijde van de crankarm, aan de kant waar het pedaal is bevestigd.
  2. Zoek naar een typenummer en een productiecode, die zijn gestempeld op de onderkant van de crankarm.

Het typenummer zal zijn:

  • FC-6800
  • FC-R8000
  • FC-9000
  • FC-R9100
  • FC-R9100-P

Als dat het geval is, is het belangrijk om de productiecode te controleren. De betreffende modellen zijn vervaardigd vóór juli 2019 en hebben een productiecode van twee letters bestaande uit: KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE, en RF.

Een voorbeeld:


Als zowel het typenummer als de productiecode overeenkomen met de genoemde lijst, is het noodzakelijk om je crankstel te laten inspecteren.

Om te achterhalen of jouw crankstel onderdeel is van deze terugroepactie, dien je het volledige crankstel te laten inspecteren door een erkende Shimano-dealer. Deze inspectie heeft als doel vast te stellen of er potentiële problemen zijn met het loskomen van de verbinding en om elk veiligheidsrisico voor jou als fietser uit te sluiten.

Shimano heeft vastgesteld dat de inspecties kunnen worden uitgevoerd vanaf 2 oktober 2023.

Neem contact op met onze werkplaats voor verdere vragen.

Deel dit artikel