• Home
 • Nieuws
 • Traditionele ketting of moderne riemaandrijving voor je fiets of e-bike. Wat is beter?

Traditionele ketting of moderne riemaandrijving voor je fiets of e-bike. Wat is beter?

Nieuws van 18 april 2024

Als je op het punt staat om een elektrische fiets te kopen dan is een van de keuzes die je zult moeten maken wat soort aandrijving je wilt: ga je voor een traditionele ketting of kies je voor een moderne riemaandrijving? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, en de beste keuze hangt af van je persoonlijke behoeften, rijstijl en onderhoudsbereidheid. In deze blog vergelijken we deze twee soorten aandrijvingen om je te helpen de beste beslissing te nemen.

Kettingaandrijving

Voordelen:

 1. Kosteneffectiviteit: Kettingen zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan riemen. Dit kan een belangrijke factor zijn als budget een beslissende rol speelt.
 2. Compatibiliteit en beschikbaarheid: Vervangende kettingen en onderdelen zijn gemakkelijk te vinden en de meeste fietsenmakers kunnen problemen met een kettingaandrijving gemakkelijk oplossen.
 3. Bewezen technologie: Kettingaandrijvingen worden al decennia gebruikt en zijn een goed ontwikkelde technologie met een breed scala aan opties voor verschillende soorten fietsen.

Nadelen:

 1. Onderhoud: Kettingen vereisen regelmatig schoonmaken en smeren, wat vooral in stoffige of modderige omstandigheden veel tijd kan kosten.
 2. Slijtage: Kettingen kunnen rekken en slijten, vooral wanneer ze blootgesteld worden aan zware belasting en slechte weersomstandigheden, waardoor ze snel vervangen kunnen moeten worden.
 3. Geluid: Kettingen kunnen lawaaierig zijn, vooral als ze niet goed zijn onderhouden.

Tot wel €3000,- korting!

Riemaandrijving

Voordelen:

 1. Onderhoudsarm: Riemen vereisen veel minder onderhoud dan kettingen omdat ze niet gesmeerd hoeven te worden en bestand zijn tegen modder en vuil zonder prestatieverlies.
 2. Duurzaamheid: Een riemaandrijving gaat over het algemeen langer mee dan een ketting. Riemen zijn ook minder vatbaar voor slijtage door weersomstandigheden.
 3. Stilte: Riemen bieden een veel stillere rit dan kettingen, wat ze ideaal maakt voor mensen die vroege ochtenden of late avonden fietsen.

Nadelen:

 1. Kosten: Riemen zijn vaak duurder dan kettingen, zowel in aanschaf als wanneer er een vervanging nodig is.
 2. Installatie: Het installeren of vervangen van een riem kan complexer zijn dan een ketting, en kan vereisen dat de fietsframe specifiek is ontworpen of aangepast voor riemaandrijving.
 3. Compatibiliteit: Niet alle fietsen kunnen met riemaandrijvingen krijgen; het vereist een specifiek frame met een split om de riem te kunnen installeren.

Bekijk onze collectie e-bikes met riemaandrijving hier!

Wat is de beste keuze voor jou?

De keuze tussen een riem of een ketting voor je elektrische fiets hangt sterk af van je specifieke situatie. Als je lage onderhoudskosten en een stille rit belangrijk vindt, en bereid bent iets meer te willen uitgeven, dan is een riemaandrijving wellicht de beste optie voor jou. Aan de andere kant, als je op zoek bent naar een wat goedkopere, maar flexibele oplossing, en je het niet erg vindt om regelmatig onderhoud uit te voeren, dan zou een kettingaandrijving beter voor jou kunnen zijn.

Deel dit artikel