Hoe gezond is fietsen op elektrische fiets?

Blog van 25 oktober 2023

De populariteit van elektrische fietsen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Steeds meer mensen, zowel jongeren als ouderen, kiezen ervoor om een elektrische fiets te kopen vanwege de vele voordelen die het biedt. Zo is het een milieuvriendelijke optie, bespaart het geld op brandstof en met een e-bike is het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen. Sommige mensen vragen zich ook af of een elektrische fiets wel goed is voor je conditie. Het antwoord: zeker wel en hieronder lees je waarom een elektrische fiets een goede keuze is als je je conditie wilt verbeteren.

Elektrische fiets vs gewone fiets

Laten we beginnen met het uitleggen van het verschil tussen een elektrische fiets en een gewone fiets. Een elektrische fiets heeft een elektrische motor die wordt aangedreven door een batterij. Deze motor kan je ondersteunen bij het fietsen, zodat je minder kracht hoeft te zetten en sneller vooruitkomt. Een gewone fiets heeft geen motor en je moet dus zelf trappen om vooruit te komen.

Een elektrische fiets kan zeker bijdragen aan je conditie. Je bent nog steeds actief bezig, want je moet zelf trappen om vooruit te komen. Het verschil is dat je minder kracht hoeft te zetten en dus minder snel vermoeid raakt. Dit betekent dat je langere afstanden kunt afleggen en gemakkelijker heuvels op kunt fietsen.

De gezondheidsvoordelen van elektrische fietsen

Er zijn verschillende redenen waarom een e-bike goed is voor je conditie. Ten eerste maakt het de drempel om te gaan fietsen lager. Mensen die niet zo fit zijn of last hebben van lichamelijke klachten, kunnen nu toch genieten van het fietsen zonder dat het te zwaar wordt. Hierdoor gaan mensen vaker fietsen en bouwen ze langzaam hun conditie op.

Ten tweede is een elektrische fiets ideaal voor mensen die lange afstanden willen afleggen. Je kunt gemakkelijk 50 tot 100 kilometer fietsen op een elektrische fiets zonder dat je jezelf uitput. Hierdoor krijg je meer beweging en bouw je langzaam aan je conditie.

Ten derde kan een elektrische fiets helpen om sneller te herstellen van blessures. Als je bijvoorbeeld last hebt van knie- of heupklachten, kan een elektrische fiets uitkomst bieden. Door de ondersteuning van de motor hoef je minder kracht te zetten en worden je gewrichten minder belast. Hierdoor kun je toch blijven fietsen en blijven werken aan je conditie terwijl je herstelt.

Tot slot kan een e-bike ook helpen om meer plezier te hebben tijdens het fietsen. Je hoeft je minder zorgen te maken over vermoeidheid en het fietsen wordt zo een stuk relaxter. Dit kan er weer voor zorgen dat je vaker gaat fietsen en langer blijft fietsen.

Tips om een elektrische fiets te gebruiken om je conditie te verbeteren

Hoewel een elektrische fiets zeker kan bijdragen aan je conditie, is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen. Hier zijn enkele tips:

  • Gebruik de ondersteuning van de motor alleen wanneer dat nodig is. Probeer zoveel mogelijk zelf te trappen om de meeste voordelen te behalen.
  • Bouw je afstanden en snelheid geleidelijk op. Begin met korte afstanden en verhoog deze langzaam naarmate je meer vertrouwen en conditie opbouwt.
  • Combineer fietsen met andere oefeningen, zoals wandelen of zwemmen, om een gevarieerde workout te krijgen die verschillende spiergroepen aanspreekt.
  • Kies een elektrische fiets met een verstelbare trapondersteuning, zodat je de mate van ondersteuning kunt aanpassen aan je eigen niveau van fitheid en comfort.
  • Let op je houding tijdens het fietsen. Een goede houding kan helpen om blessures te voorkomen en je conditie te verbeteren.

E-bikes kunnen dus zeker bijdragen aan je conditie. Hoewel het gebruik van een elektrische fiets minder inspanning vereist dan een gewone fiets, kan het nog steeds helpen om je fysieke fitheid te verbeteren en verschillende gezondheidsvoordelen op te leveren. Het is belangrijk om de tips te volgen om de beste resultaten te behalen en je elektrische fiets op de juiste manier te gebruiken. Dus als je op zoek bent naar een manier om je conditie te verbeteren, is een elektrische fiets zeker het overwegen waard.

Onderzoek naar gezondheidsvoordelen e-bike

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de invloeden van het gebruik van een e-bike op de conditie. Bijvoorbeeld dit Europese onderzoek uit 2019. Ongeveer 10.000 fietsers met en zonder e-bike werden gevolgd en uiteindelijk bleek dat er een positief effect onder de e-bikers. Ze pakten zoals hierboven omschreven vaker de fiets en legden grotere afstanden af. Ook dit onderzoek naar het gebruik van elektrische ondersteuning op mountainbikes laat zien dat er bijna geen verschil zit in de fysieke inspanning. Fietsers op een e-mtb zaten qua hartslag op 94% van wat iemand op een gewone mountainbike haalde. Dit recente Duitse fietsonderzoek geeft zelfs aan dat het risico op een hartaanval met 40% verminderd kan worden door mensen die regelmatig de elektrische fiets pakken. Er zal de komende tijd meer en meer onderzoek gedaan worden naar de gezondheidsvoordelen van het gebruik van een e-bike, want de aantallen e-bikes nemen nog altijd toe. Niet alleen in Nederland, maar ook in omliggende landen.

Deel dit artikel