Gravelbike: geen hype meer maar een blijvertje

Blog van 25 oktober 2023

Lekker de buitenlucht opzoeken op een gravelbike. In coronatijd nam gravellen een vlucht en inmiddels is iedereen wel overtuigd dat het een blijvertje is. En begrijpelijk, want het is toch heerlijk om op alle soorten ondergrond te kunnen fietsen en van de natuur te genieten. Je komt op plekken waar je niet eerder kon komen (als je op een racefiets zat) en het is de manier om je hoofd leeg te maken. Dus mocht je twijfelen, niet langer doen, zoek een mooie gravel bike en stap op de fiets.

Verschillen racefiets en gravelbike

Een gravelfiets lijkt op een racefiets, maar er zitten echt wel wat verschillen aan. We zetten de belangrijkste op een rij.

Ten eerste natuurlijk de banden. Fietsbanden op een gravelbike hebben meer profiel, zijn breder en je pompt ze minder hard op. Zo heb je meer grip op de ondergrond en vangt de band beter schokken op. Let op, een gravelbike is geen mountainbike dus als je echt voor het grovere werk wilt gaan kies dan altijd voor een mountainbike of een e-mtb.

Kies op een gravelbike altijd voor mtb pedalen en schoenen. Je zult echt wel eens naast de fiets komen te staan en dan is het wel zo fijn om geen last te hebben van modder. Met mtb schoenen stap je zo weer op en klik je makkelijk in en uit.

Een gravelbike heeft meer bevestigingsmogelijkheden dan een racefiets. Zo kun je niet alleen bidons meenemen, maar ook fietstassen of extra bagage als je next level gaat. Bikepacken is de volgende stap als je verslaafd bent geraakt aan het gravelen. Zeker weten dat je dit wilt gaan proberen, back to nature. Dan zijn die extra punten op je fiets wel zo fijn. Let er ook op bij het kopen van een gravelbike, hoe meer mogelijkheden je hebt hoe makkelijker.

Ook hier: bezuinig niet op kleding. Een goede fietshelm en de juiste fietskleding ga je zeker profijt van hebben. Fietsen op een gravelbike gaat misschien niet zo snel als op een racefiets, het is misschien wel intensiever. Op die zanderige ondergrond ga je het snel warm krijgen. Verder kun je overwegen om te kijken naar kleding met wat meer zakken zodat je meer spullen of eten mee kan nemen. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt.

Genieten van een gravelrit

Kies je voor een vaste route op een gps apparaat of ga je voor het avontuur? Een route is handig natuurlijk en je fietst op wegen die waarschijnlijk veel gekozen worden, maar soms is het net zo mooi om te freewheelen. Zeker in een bos of soortgelijke omgeving. Sla af als je een mooi weggetje ziet en kijk waar je uitkomt. Je gaat de mooiste plekken ontdekken op die manier.

Maak je gravelbike schoon

Niet het leukste werk, maar wel heel belangrijk. Een gravelbike wordt smerig. Wil je lang kunnen genieten van je fiets zonder snel onderdelen te hoeven vervangen dan is het beter om je fiets direct na het fietsen goed schoon te maken. Die zandkorrels gaan echt overal tussen zitten, dus spoel je fiets af, maak hem droog, ontvet onderdelen als het nodig is en smeer ze gelijk weer in. Zo kun je de volgende keer zo op je gravelbike stappen als het zonnetje schijnt en je zin hebt in een nieuw avontuur.

Deel dit artikel