Gewone fiets of elektrische fiets?

Nieuws van 25 oktober 2023

Fietsen is een geweldige manier om je te verplaatsen, of het nu voor woon-werkverkeer is, om fit te blijven of gewoon om van de frisse lucht te genieten. Maar tegenwoordig staan fietsers voor een keuze: de traditionele gewone fiets of de steeds populairder wordende elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd. In dit blog gaan we de voor- en nadelen van beide opties vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van jouw ideale tweewieler.

Voordeel e-bike: Gemak en snelheid

E-bikes bieden het voordeel van trapondersteuning, waardoor je met minder inspanning grotere afstanden kunt afleggen en hogere snelheden kunt bereiken. Dit is vooral handig als je regelmatig lange afstanden moet fietsen of als je niet over een optimale conditie beschikt. Gewone fietsen daarentegen vereisen meer inspanning, maar kunnen ook voldoening schenken als je geniet van een actieve levensstijl of als je graag je fysieke conditie wilt verbeteren. Nu is het zeker niet zo dat gebruik maken van een e-bike niets doet met je conditie. Eerder schreven we al eens dit blog over wat fietsen met je gezondheid doet.

Voordeel gewone fiets: Milieuvriendelijkheid

Beide fietsen zijn milieuvriendelijker dan auto's en veroorzaken geen schadelijke uitstoot. Echter, e-bikes hebben een lichte elektrische motor die helpt bij het trappen, wat betekent dat je minder inspanning hoeft te leveren en dus minder energie verbruikt. Ook is een e-bike voorzien van een accu, die uiteindelijk een keer vervangen moet worden of moet worden gereviseerd. Dit kan resulteren in een lagere ecologische voetafdruk, vooral als je de fiets regelmatig gebruikt voor dagelijkse verplaatsingen over langere afstanden. Er wordt nog steeds flink onderzoek gedaan naar het verwerken van oude fietsaccu's, maar het gouden ei is nog niet gevonden. Accu's reviseren kan, maar vereist wel echte deskundigheid, de kans op problemen is groter bij gereviseerde accu's en zo'n risico wil je vermijden natuurlijk. Een fiets zonder accu en fietsmotor is dus wel wat milieuvriendelijker als een elektrische fiets.

Voordeel e-bike: Flexibiliteit en bereik

Met een elektrische fiets heb je de mogelijkheid om lange afstanden af te leggen zonder je zorgen te maken over vermoeidheid. Dit kan handig zijn als je geen toegang hebt tot openbaar vervoer of als je graag de vrijheid hebt om nieuwe gebieden te verkennen. Gewone fietsen zijn over het algemeen beter voor kortere afstanden en stadsverkeer, waar je gemakkelijk kunt manoeuvreren en parkeren. E-bikes zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor woon-werk verkeer. Afstanden tot 30 km zijn prima af te leggen met een elektrische fiets en vaak ben je zelfs nog sneller op de plaats van bestemming dan met de auto bijvoorbeeld. Met een speed pedelec, fietsen die met een snelheid tot 45 km per uur kunnen gaan, zijn zelfs grotere afstanden mogelijk.

Nadeel e-bike: Kosten

Een van de belangrijkste nadelen van e-bikes is de hogere aanschafprijs in vergelijking met gewone fietsen. Elektrische fietsen zijn technologisch geavanceerder en hebben een elektrische motor, een accu en andere componenten die de prijs verhogen. Gewone fietsen zijn daarentegen vaak betaalbaarder en gemakkelijker te onderhouden. Voor de aanschaf van een e-bike zijn er vaak wel verschillende mogelijkheden, zoals een fiets via je werkgever middels een fietsplan of lease constructie. Hierdoor heb je geen grote uitgave in een keer en geniet je toch van de voordelen van elektrische ondersteuning. Informeer eens bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Nadeel e-bike: Gewicht en afhankelijkheid

Elektrische fietsen zijn over het algemeen zwaarder dan gewone fietsen vanwege de extra onderdelen zoals de motor en de accu. Dit extra gewicht kan een nadeel zijn als je de fiets moet tillen of duwen of als je zonder trapondersteuning verder moet fietsen. Het extra gewicht kan zo oplopen tot enkele kilo's en dat merk je natuurlijk meteen. Als je accu leeg is en je bent afhankelijk van de ondersteuning dan kan dit vervelend zijn. Er is niet vaak onderweg een stopcontact in de buurt om je accu op te laden. Check daarom voordat je op pad gaat altijd even je route, hoeveel kilometers wil je afleggen, en check de status van je accu. Let ook op dat het weer een aardige invloed kan hebben op je actieradius. Dus is het slecht weer en staat er veel tegenwind dat kun je minder lang gebruik maken van de ondersteuning als je vooraf dacht.

Nadeel e-bike: Grotere kans op ongelukken

Met een e-bike ga je sneller in het verkeer en niet iedereen is daar op bedacht. Vaak zijn er ook lastige plekken zoals onoverzichtelijke rotondes waar de kans op ongelukken groot is. Je mede weggebruikers kunnen niet altijd even goed de snelheid inschatten waarmee jij voorbij komt. Het dragen van een fietshelm is daarom zeker aan te raden. De kans op hoofdletsel is met een fietshelm tot wel 69% minder volgens wetenschappelijk onderzoek. En de kans op dodelijk hoofdletsel wordt verminderd met 42% door gebruik van een fietshelm. In de landen om ons heen is een fietshelm zelfs al jaren verplicht. Wij schatten in dat het ook in Nederland een verplicht item gaat worden.

Conclusie:
Bij het vergelijken van elektrische fietsen en gewone fietsen zijn er duidelijke voor- en nadelen voor beide opties. Het is belangrijk om je persoonlijke behoeften, voorkeuren en omstandigheden in overweging te nemen bij het maken van je keuze.

Elektrische fietsen bieden gemak, snelheid en trapondersteuning, waardoor ze ideaal zijn voor langere afstanden, minder fitte fietsers en mensen die graag hogere snelheden willen bereiken. Ze bieden ook een grotere flexibiliteit en bereik, wat handig kan zijn voor woon-werkverkeer of het verkennen van nieuwe gebieden.

Gewone fietsen daarentegen zijn lichter, goedkoper en vereisen meer fysieke inspanning. Ze zijn ideaal voor korte afstanden, stadsverkeer en fietsers die genieten van een actieve levensstijl.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen een elektrische fiets en een gewone fiets af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de doeleinden waarvoor je de fiets wilt gebruiken. Het belangrijkste is om te genieten van het fietsen, ongeacht welke optie je kiest, en om bij te dragen aan een gezonder milieu door de auto vaker te laten staan. Nederland is fietsland bij uitstek en de voorzieningen in ons land voor de fietser zijn uitstekend, dus waarom zou je er niet van profiteren.

Deel dit artikel