Het belang van fietsverlichting

Blog van 2 december 2023

We zijn momenteel in een periode waarbij de dagen kort zijn. In de donkere uren van de dag, of het nu 's avonds laat of vroeg in de ochtend is, vormt goed zichtbaar zijn een cruciale factor om ongelukken te voorkomen en veilig op je fiets van A naar B te komen. Fietsverlichting is meer dan alleen een accessoire; het is een essentieel element voor jouw veiligheid als fietser op de weg waarbij het gaat om ‘’zien en gezien worden’’.

De voordelen van fietsverlichting

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van fietsverlichting is zichtbaarheid. Een goed verlichte fiets valt op tussen het verkeer, waardoor automobilisten, andere fietsers en voetgangers de aanwezigheid van de fietser gemakkelijker opmerken. Dit minimaliseert het risico op aanrijdingen en vergroot de veiligheid voor zowel de fietser als andere weggebruikers.

Daarnaast draagt fietsverlichting bij aan de voorspelbaarheid van de fietser. Met goed zichtbare lampen aan de voor- en achterkant kunnen medeweggebruikers de bewegingen en intenties van de fietser beter inschatten. Dit vermindert het risico op misverstanden en bevordert een soepelere verkeersstroom.

Kortom, fietsverlichting is geen overbodige luxe, maar een noodzakelijkheid voor elke fietser. Het investeren in hoogwaardige en goed zichtbare verlichting is een investering in persoonlijke veiligheid en draagt bij aan een positieve en veilige fietservaring voor iedereen op de weg. Dus, voordat je de weg op gaat, zorg ervoor dat je fietsverlichting werkt en laat je licht schijnen op de weg naar een veilige reis.

Verlichting is verplicht volgens de wet

Fietsen zijn verplicht voorzien te zijn van goede verlichting volgens de wet. Hier zijn een aantal eisen aan verbonden waaraan voldaan moet worden. Zorg daarom voor de volgende eigenschappen:

  • wit of geel licht voor;
  • rood licht achter;
  • de lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen;
  • de lampen mogen niet knipperen.

Tips voor het kiezen van de juiste fietsverlichting:

Toepassingsgebruik en omgeving: Als je in de stad fietst dan heb je minder sterke verlichting nodig omdat hier vaak licht aanwezig is. Dit maakt verlichting in de stad niet minder belangrijk omdat het in de stad, door het drukke verkeer, essentieel is om gezien te worden. Fiets je buiten de stad? Dan is het aan te raden om te kiezen voor sterke verlichting zodat je niet alleen zichtbaar bent, maar ook de weg voor je verlicht.

Batterijduur: Als je externe verlichting gebruikt op je fiets en je vaak lange afstanden fietst, ga dan voor een lamp met lange batterijduur. Op die manier voorkom je dat je zonder verlichting komt te fietsen en altijd veilig onderweg bent.

Ben jij nog niet voorzien van goede verlichting?

Bij ons in de winkel en in onze webshop hebben we talloze fietsverlichtingen zodat jij veilig in het donker kan fietsen. Daarnaast hebben we momenteel een aantrekkelijke actie met 20% korting op onderdelen en accessoires, en dus ook op fietsverlichting! Heb je vragen over fietsverlichting? Kom dan langs in de winkel of neem contact met ons en we helpen je graag.

Goed verlicht op weg

Deel dit artikel