• Home
  • Nieuws
  • Fietsdiefstal voorkomen: hoe je jouw fiets effectief kunt beveiligen tegen diefstal

Fietsdiefstal voorkomen: hoe je jouw fiets effectief kunt beveiligen tegen diefstal

Kennisbank van 22 maart 2024

Fietsdiefstal. Het is een heel vervelende zaak, maar helaas iets waar elke fietser vroeg of laat te maken mee krijgt. Of je nu een toegewijde forens bent, een fanatieke wielrenner of gewoon graag fietst voor je plezier, in Nederland worden er elke dag alleen al 200 tot 300 elektrische fietsen gestolen. Los van de andere soorten fietsen. Dieven worden steeds handiger, maar gelukkig staat de branche niet stil. Fietsmerken denken steeds meer mee om dit te voorkomen. En er zijn andere bedrijven die handig inspelen op deze trend zoals bijvoorbeeld Tracefy.

Fietsdiefstal is helaas een al te vaak voorkomend probleem en kan een grote bron van frustratie en verlies zijn voor fietsers van alle achtergronden. In dit blog delen we waardevolle inzichten en praktische tips om je fiets te beschermen en dieven een stap voor te blijven. Van eenvoudige, maar effectieve beveiligingsmaatregelen tot geavanceerde technologieën, we vertellen je wat je moet weten om je fiets te beschermen tegen diefstal. 

Gebruik van een kettingslot tegen fietsdiefstal

Een stevig kettingslot kan een van de meest effectieve afschrikmiddelen zijn tegen fietsdiefstal. Met de juiste keuze en correcte bevestiging kan een kettingslot jouw fiets veilig houden, zelfs in gebieden met een hoog risico op diefstal. Laten we eens kijken naar hoe een goed kettingslot werkt en enkele belangrijke tips voor het correct bevestigen ervan.

Allereerst is het cruciaal om een kettingslot van hoge kwaliteit te kiezen. Zoek naar sloten gemaakt van gehard staal, dat bestand is tegen snijden en zagen. Een slot met een robuust sluitmechanisme, zoals een schijfcilinder, biedt extra bescherming tegen lockpicking. Lockpicking is een methode om sloten te openen zonder de juiste sleutel te gebruiken. Het proces omvat het gebruik van speciale gereedschappen, zoals lockpicks en tension wrenches, om de pinnen in het slot individueel te manipuleren. Door subtiele druk uit te oefenen op de pinnen en tegelijkertijd het slot te draaien, kan het slot worden ontgrendeld.

Bij het bevestigen van het kettingslot aan je fiets, is het belangrijk om het op de juiste manier te doen om maximale veiligheid te garanderen. Hier zijn enkele tips:

  • Bevestig het slot door het frame en het voorwiel. Dit maakt het voor dieven moeilijker om het slot te omzeilen en het voorwiel te stelen. Zorg ervoor dat het frame en het wiel stevig aan een vast object zijn bevestigd, zoals een fietsenrek of een stevige paal.
  • Vul zoveel mogelijk ruimte met het slot. Hoe minder ruimte er overblijft tussen het slot en de fiets, hoe moeilijker het is voor dieven om gereedschap te gebruiken om het slot open te breken. Kies een kettingslot dat niet te lang is, maar lang genoeg om meerdere onderdelen van je fiets te beveiligen.
  • Vermijd de grond. Probeer het kettingslot niet direct op de grond te laten rusten, omdat dit dieven in staat kan stellen om het slot te breken met behulp van de grond als hefboom. Hang het slot indien mogelijk op of leg het op een verhoogd oppervlak.
  • Zorg ervoor dat het slot niet los hangt. Zorg ervoor dat het slot strak om de fiets is gewikkeld en dat er geen losse lussen zijn die gemakkelijk toegankelijk zijn voor dieven.

Door deze tips te volgen en een hoogwaardig kettingslot te gebruiken, kun je je fiets effectief beschermen tegen diefstal en met een gerust hart de straten op gaan. Onthoud altijd om je fiets op een goed verlichte en drukke locatie te parkeren en gebruik te maken van meerdere beveiligingslagen voor maximale bescherming. Lees ook nog eens dit blog met tips tegen fietsdiefstal.

Technologische ontwikkelingen: GPS trackers op je fiets

In een tijdperk waarin fietsdiefstal een al te vaak voorkomend probleem is geworden, zoeken fietsers naar innovatieve oplossingen om hun geliefde tweewielers te beschermen. Een van de meest opvallende technologische ontwikkelingen die hierbij helpen, zijn GPS-trackers die zijn ontworpen om je fiets te traceren en te beveiligen, zelfs nadat deze is gestolen.

Het idee achter een GPS-tracker op je fiets is eenvoudig maar uiterst effectief: door het plaatsen van een klein, discreet apparaatje op je fiets, kun je real-time locatiegegevens ontvangen via een app op je smartphone of computer. Dit stelt je in staat om je fiets altijd en overal te volgen, zelfs als deze in de verkeerde handen terechtkomt.

Maar hoe werken deze GPS-trackers precies en welke opties zijn er? Lees snel verder.

Tracefy GPS tracker

Tracefy, een toonaangevend technologiebedrijf met bijna een decennium aan expertise in fietsbeveiliging, zet zich vastberaden in om fietsdiefstal aan te pakken. Hun missie is om een krachtig schild te bieden tegen deze vorm van criminaliteit. Als enige in Europa leveren ze een uitgebreide en duurzame GPS-oplossing. Hun service omvat niet alleen een robuuste fiets-GPS tracker, maar ook een handige app waarmee je altijd de locatie van je fiets kunt controleren. En mocht je fiets toch gestolen worden, dan staan gespecialiseerde opsporingsteams klaar om ervoor te zorgen dat hij weer veilig bij je terugkomt. Ze werken hiervoor nauw samen met partners en hebben daarnaast een eigen team van fietsjagers. Bovendien ontvang je korting op je fietsverzekering van Kingpolis, ENRA en de ANWB wanneer je fiets is uitgerust met Tracefy-fietsbeveiliging.

Er zijn twee varianten:

Tracefy Pro (199,95 euro) en vanaf 1 april 2024 ook de Tracefy Solo (129,95 euro).

Bij de "hardware" hoort ook "software". De Tracefy app, bij beide trackers een eigen variant, kun je downloaden in de appstore. Na het downloaden kies je een abonnement (vanaf 64,95 per jaar).

Deze GPS trackers kunnen alleen geïnstalleerd worden op elektrische fietsen. Meer weten over deze oplossing? We vertellen je graag meer.

Urban Arrow Connected

Ook bakfietsen hebben te maken met diefstal. Bakfiets leverancier Urban Arrow heeft een eigen oplossing bedacht om fietsendiefstal tegen te gaan: Urban Arrow Connected. Bij de modellen Family Performance Essential en Active Plus modellen is Connected+ nu standaard inbegrepen. Urban Arrow Connected+ bundelt een geïntegreerde GPS-tracker met een uitgebreide diefstalverzekering inclusief terughaalservice. Met Connected+ geniet je een jaar lang van volledige en hoogwaardige diefstalbescherming en terughaalservice van Laka, zonder extra kosten. Zowel je fiets als batterij zijn gedekt, en als je fiets niet wordt teruggevonden, ontvang je een volledige vergoeding. Via de app blijf je bovendien 24/7 verbonden met je fiets. Na het eerste jaar kun je zowel de verzekering als het gebruik van de app verlengen.

Voor andere Family en Shorty modellen vanaf 2019 bieden ze Connected aan. Hierbij heb je de mogelijkheid om een GPS in te laten bouwen en blijf je via de app altijd verbonden met je fiets. Bovendien kun je via Connected een fietsverzekering afsluiten, ontwikkeld in samenwerking met de toonaangevende verzekeraars van Nederland en België. Kosten voor deze tracker zijn 399 euro inclusief 4 jaar gebruik van de app.

We vertellen je graag meer over deze oplossing. Kom je een proefrit maken op een Urban Arrow bakfiets?

Riese & Müller RX Chip

Fabrikant Riese & Müller biedt een eigen oplossing in de vorm van RX Services. RX staat voor "Rider Experience", waarmee ze eigenlijk willen zeggen dat ze passende service bieden voor jouw e-bike. Op deze manier willen ze ervoor zorgen dat rijplezier en veiligheid centraal staan voor jou als fietser. Geen zorgen meer om fietsdiefstal, je fiets is altijd in beeld via de gekoppelde RX Connect app. Alleen mogelijk in combinatie met fietsen die voorzien zijn van de RX chip.

Er zijn drie varianten:

  • ConnectRide Free: een jaar lang kosteloos gebruik maken van de ConnectRide service, alleen op geselecteerde modellen. De service geeft je toegang tot alle functies van de app. Van diefstalbeveiliging via GPS tracking tot persoonlijke rijstats.
  • ConnectRide: voor 59,95 per jaar kun je gebruik maken van de diensten via de app. Anti diefstal beveiliging, een bewegingsalarm en toegang tot jouw eigen rij statistieken.
  • ConnectCare: vanaf 199,90 euro ontzorgt Riese & Müller je nog meer. Afhankelijk van je keuze ben je optimaal beschermd en ben je verzekerd inclusief terughaalservice en kun je er ook nog voor kiezen om de kosten te dekken in het geval van pech.

Informeer naar de mogelijkheden bij aanschaf van jouw Riese & Müller elektrische fiets.

Deel dit artikel